banner

Sosai Masutasu Oyama, föddes 1923 i Korea. Han började sin träning av kampsporter genom att träna kempo vid nio års ålder. Vid femton års ålder flyttade han till Japan där han kom i kontakt med karate. Oyama tränade både Shotokan och Goju-ryu och redan som artonåring erhöll han Nidan (andra gradens svarta bälte). Efter andra världskriget isolerade sig Oyama på berget Minobu där han tränade hårt under en tid. Han deltog sedan i ”All Japan Championship Tournament” och vann överlägset. Efter denna händelse beslöt han sig för att ägna hela sitt liv åt karate.

Ännu en gång isolerade han sig, denna gång på berget Kiyozumi där Oyama stannade i 18 månader. Allteftersom månaderna gick blev han både fysiskt och psykiskt starkare. Många timmar ägnades åt meditation och det var då han lade grunden till sin egen stil, Kyokushinkai.

Efter sin isolering återvände Oyama 1949 till Tokyo. Han kom att bo i närheten av ett slakthus där han fick möjlighet att pröva sina krafter på några av de tjurar som skulle slaktas. 1952 turnerade han i Amerika och deltog i uppvisningar och uppvisningsmatcher. 1953 blev han kontaktad av ett japanskt filmbolag som ville filma honom när han slogs mot en tjur och detta gick han med på. Vid en tidpunkt i matchen fick han magen genomborrad av ett horn men det hindrade honom inte från att till slut vräka omkull tjuren och slå av ett horn.

Oyama fortsatte att resa runt i världen och undervisa och sprida Kyokushin karate. Idag är Kyokushin en av de största karateorganisationerna i världen.

Sosai Oyama avled i april 1994 efter en kort tids sjukdom men genom Kyokushin karate har han lämnat ett arv som förhoppningsvis kommer att leva vidare under lång tid framöver.